Masaža i joga
za bebe i decu

Edukacija za roditelje – IAIM masaža beba

Naučite zašto je dodir najvažnija interakcija sa bebom od prvog dana, kako i na koji način dodirom stimulišemo bebin razvoj i zašto su roditelji najmoćniji terapeuti za svoje dete? Najvažnija napomena kod IAIM masaže beba je da bebe masiraju isključivo roditelji/staratelji,dok instructor sve pokrete pokazuje na lutki. Ova masaža je lekovita, ali ne i terapeutska i zato je apsolutno bezbedna.IAIM masaža beba pospešuje interakciju, stimulaciju, oslobađanje i opuštanje.

Kroz edukaciju roditelji će naučiti kako dodirom da pospeše povezivanje i proces bondinga sa bebom, razviju osećaj sigurnosti i poverenja, kako bebu osloboditi grčeva, konstipacije, mišićne tenzije, bolova rasta i neprijatnosti pri rastu zubića. Masaža stimuliše koordinaciju i ravnotežu, razvoj mišića i rast, svest o sopstvenom telu, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, hormone i imuni system, krvotok i organe za varenje. U udobnoj, nežnoj i toploj atmosferi, priuštite i sebi i bebi nesvakidašnji ugođaj, promovisanjem ljubavi, dodira, poštovanja i povezivanja, kroz višednevnu edukaciju IAIM masaže beba kod nas. Kroz opuštanje i masažu, regulisaćete spavanje, mišićni tonus, emocionalna stanja kod bebe, stres i smirenost. IAIM masaža se primenjuje kod prevremeno rođenih beba, beba sa razvojnim smetnjama i beba urednog razvoja. Sa masažom može da se počne od prvog dana rođenja bebe. Edukaciju za roditelje vodi Jasenka Lazić, licencirani instruktor (CIMI) Međunarodne asocijacije za masažu beba. Edukacije se realizuju individualno ili grupno po formiranju grupe.

Joga za decu po uzrasnim kategorijama

Joga se za decu sa razvojnim poteškoćama i decu iz spektra autizma sve češće koristi kao komplementarna terapija, koja pored povećanja fleksibilnosti i snage, kao i osećaja smirenosti, kod dece iz spektra autizma redovnim vežbanjem, dovodi i do smanjenja bola, napetosti, repetativnog ponašanja i auto-stimulativnih aktivnosti. “Joga deca” takođe imaju mnogo više uspeha u regulisanju svojih emocija i sticanju novih prijatelja. Važnost vizualizacije u našem konceptu joge za decu je višestruka. Osmislili smo slikovne kartice kao pomoć deci da vizualizuju pozu koju treba da zauzmu.Kroz ovu vizualizaciju, oni su u stanju da uspešno imitiraju i izvedu fizičke radnje i položaje.

Joga za decu je primenjiva za svu decu i sve uzraste, prenoseći se na svakodnevne situacije sa kojima se deca susreću, individualizovanjem detetovog psihomotornog i emocionalnog razvojnog trenutka. Ne koristimo čudni, sanskritski jezik, nego ono što vidimo na karticama, a to su poze: drvo, pas, mačka, most, vojnik…Pokreti koji podrazumevaju vežbanje, svesno obraćanje na sadašnji trenutak, na nas same ovde i sada, disanje, opuštanje i samoregulaciju. Važan deo radionice je i osluškivanje disanja i smirivanje uma, usmeravajući se na svoj unutrašnji svet: poziv koji se sve manje čuje u današnje vreme. Svi ovi aspekti vežbanja joge smanjuju iritabilnost, letargiju, društveno povlačenje, hiperaktivnost, utiču na povećanje pažnje, na svesnost sopstvenog tela, prisustvo drugog, motoričko planiranje, elastičnost i mišićnu pokretljivost. Značaj izolovanog pokreta je nekonkurentan kako kod dece psihomotornim smetnjama, tako i kod dece urednog razvoja. Joga je jedinstvena kombinacija dobrobiti fizičkog pokreta, kognitivnog napretka i emotivne samoregulacije. Priuštite svojoj deci jogičko iskustvo putem individualnog ili grupnog časa. Časovi joge za decu su raspoređeni prema uzrastu na mlađu grupu (4-6 godina i na stariju grupu (školski uzrast, od 7 godina). Časovi se odvijaju dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom i traju sat vremena. Ukoliko želite individualni čas joge za svoje dete, moguće je realizovati. Časove vodi Ana Vrbaški, sertifikovani instruktor joge od 2004. godine, završila kurs za joga instruktora u Vidya yoga školi u Beogradu.

Joga za mame i bebe

Oporavak od porođaja mnogo lakše teče uz jogu, posebno važan benefit je da se mamina kičma, koja je bila pod opterećenjem u trudnoći, na prirodan i neinvazivan način vrati u funkcionalno stanje. Postnatal joga pruža mamama priliku da povrate formu i snagu nakon porođaja, dojenja i neprospavanih noći, stabilizaciju mišića leđa, stomaka i karlice, kao i opuštanje napetosti u ramenima i vratu, koju žene često osećaju u periodu dojenja. Lepota ovakvog koncepta vežbanja je upravo u zajedništvu mame i bebe, snaženju emotivne, duhovne i zajedničke veze, kao i stimulisanje bebinog psihomotornog razvoja. Joga nam nudi mogućnost da naučimo da bez stresa i napetosti odgovorimo na sve bebine potrebe.

Mame će dobiti priliku da na zajedničkim časovima sa svojom bebom, nauče vežbice koje mogu svakodnevno upražnjavati kod kuće i tako osmisle svoju i bebinu joga rutinu,koja smanjuje anksioznost i postporođajnu depresiju, uravnotežujući telo i um. Beba na joga časovima sa mamom, jača obrazac poverenja i bliskosti, reguliše spavanje, uznemirenost, digestivni sistem, taktilno se i motorički stimuliše u opuštenoj,smirenoj i komfornoj atmosferi, učeći se interakciji sa drugima i aktivnoj igri. Časovi joge za mame i bebe će se ostvarivati po dogovorenoj dinamici, nakon formiranja grupe. Preporuka je da se ostvari korelacija između IAIM masaže beba i zajedničke joge sa mamom, u cilju što stimulativnijeg i celovitijeg bebinog razvoja. Na časove joge, poželjno je da beba dolazi nahranjena, sat vremena ranije, a mama bar dva sata pre časa. Na časove ponesite bebinu omiljenu igračku, osmeh i toplo raspoloženje i ne brinite, vežbamo bebinim ritmom, dojenje, hranjenje i presvlačenje je onda kada beba kaže. Na časove joge za mame i bebe, preporučljivo je da dolaze bebe sa navršena tri meseca, kada se učvrsti glavica.

Časove vodi Ana Vrbaški, sertifikovani instruktor joge od 2004.godine.

Sve informacije oko zakazivanja, upite oko termina programa, i detelje u vezi samih programa možete dobiti preko telefona 064 502 99 11 kao i preko email adrese czpn.jasenka@gmail.com.