Zamislite da se ispred Vas u ovom trenutku nalazi nekoliko tek rođenih beba i isto toliko tek par dana stara mladunčad životinja 🙂

Šta se dešava unutar Vas, šta zapažate, vidite, osećate? Ono što zapažamo kao sličnosti jeste, naravno, uzrast, slatkoća, milina, nežnost, slične emocije koje mala bića izazivaju kod svakog od nas. Ali, šta je ono što je razlika između ljudskih beba i mladunčadi životinja? Mislim na primarnu, emotivnu razvojnu razliku? Svakako je to činjenica da su bebe jedina mladunčad živog sveta koje ne umeju same da započnu interakciju u svojim prvim danima i mesecima,kao i emotivna potreba i zavisnost od mame, odnosno roditelja. Znači, roditelji su ti koji iniciraju i održavaju, usmeravaju interakciju i odnos sa bebama, dajući na taj način bebama model emotivnog funkcionisanja u tom trenutku i u svim sledećim fazama života. Osim ispunjavanja osnovnih fizioloških potreba bebe, JEDAN OD NAJVAŽNIJIH NAČINA STIMULISANJA PRAVILNOG BIOPSIHOLOŠKOG RAZVOJA, JESTE KROZ

DODIR

ODNOSNO,

MASAŽU.

Prvo čulo koje se razvija još u materici, jeste čulo dodira i ono je poslednje čulo koje nam ostaje. Znači, čulo dodira nas prati od samog početka , pa sve do kraja života. Prvi organ koji se razvije intrauterino je koža. Sve to nije slučajno. To nam ukazuje na prvu i osnovnu potrebu bebe, potrebu za  dodirom. Beba se 9 meseci nalazi u jednom ušuškanom okruženju u materici, nameštena tako da se dodiruje i povezuje sa mamom, oseća sigurno, uči i čuje mamin glas, oseća mamin miris i mamino raspoloženje. Svaki mamin i najmanji pokret, utiče na bebu, stimulišući na taj način razvoj mozga i to su prvi pokreti koje beba već u stomaku pravi, kao i prvi obrisi masaže. Prolazeći kroz porođajni kanal, beba i dalje dobija podršku dodirom i pokretom. I najzad, odjednom se nađe napolju, u novom svetu, novom okruženju, izložena drugačijim senzacijama i sasvim drugačijoj atmosferi..Šta je tada najpotrebnije bebi da stekne sigurnost u novi svet u kojem se našla i podršku da krene u upoznavanje istog? Svakako dodir, mamin miris, mamina koža, mamin glas, stimulansi pokreta..sve ono što je i do tada imala..

Među prvim vezama koje mozak pravi su one koje upravljaju emocijama. Već od drugog meseca, zadvoljstvo i nezadovoljstvo kod bebe, prerasta u tugu, sreću, empatiju, ponos i stid. Sva rana iskustva koja beba doživi su crtice koje se utiskuju u mozak i na taj način, putem iskustva, grade se, bogate, umrežavaju i povezuju neuroni, odnosno, nastaju sinapse. Iskustveno stimulisana beba, pre svega emotivno podržana i stimulisana dodirom, dobija tzv. „srećni mozak“, za razliku od suprotnog slučaja, bebe koja je ostavljana da plače, kojoj su uskraćivani dodir, mamina blizina i prisutnost, koja dobija tzv.“tužni mozak“. Ako majka  spusti bebu da bi se javila na telefon i beba počne da plače, njoj je zapravo, potrebno da se majka vrati i preplavljuje je tuga. Javlja se niz unutrašnjih reakcija na vrlo bazičnom nivou, koje počinju stresom zbog preteranog uzbuđenja, a mogu da dovedu i do disocijacije, odnosno, odvajanja. U ovom stanju, povećani su endogeni opijati, koji otupljuju bol i lučenje kortizola, hormona stresa. Sve se ovo dešava u vreme kada je mozak najranjiviji na uticaje i stimulanse koji utiču na njegov rast i propušta se mogućnost za učenje u kritičnom periodu razvoja, a česti ovakvi ciklusi mogu da dovedu do oštećenja u razvoju. Dakle, sva rana iskustva menjaju na ovaj ili onaj način emotivnu stabilnost, veze između neurona, broj stvorenih sinapsi i tako nastaje čuvena reč „potencijal“ J ova veza između tužnih i srećnih mozgova je deo „Teorije povezivanja“, nastale 50-tih godina prošlog veka, kao rezultat istraživanja iz domena neurologije, psihologije, psihijatrije, genetike i dečjeg razvoja.

KAKO IAIM MASAŽA DOPRINOSI SVAKODNEVNOJ NEZI ODNOSA IZMEĐU RODITELJA I BEBE?

 

IAIM masaža je nastala sasvim spontano, što joj dodatno daje samu čar i bajkovitost . osnivač IAIM masaže je Šveđanka Vimala Meklur koja se 70-tih godina prošlog veka na svom privatnom proputovanju kroz Indiju upoznala sa masažom beba. Naime, ona je posećivala sirotišta u Indiji i manja siromašna seoca i primetila je da su bebe, kao i starija deca uprkos nemaštini i vrlo skromnim materijalnim uslovima života, nasmejana, vesela, samopouzdana i slobodna. O čemu se radilo? Negovateljice u sirotištima su svakodnevno masirale bebe, naknađujući na taj način, bliskost i ljubav koje su im bile uskraćene. One su, takođe, učile i stariju decu da masiraju mlađu. Isto tako, prolazeći kroz razna mesta u Indiji, zapazila je da mame slobodno, brižno i posvećeno svuda masiraju svoje bebe. Otkrila je tajnu; ta deca su imala ono što je najvažnije: bliskost, prisutnost majke, dodir, brižnost, ljubav, poverenje i sigurnost. Sama masaža je svakako duboko ukorenjena u mnogim kulturama sveta, ali praksa privrženosti i povezivanja sa bebom kroz masažu, Vimali je tada tek postala jasna. Vimala se vratila u Švedsku, dobila je svoje prvo dete , intezivno izučavala i istraživala, masirala svoje dete i vremenom počela da prenosi svoje znanje i drugim roditeljima. Jedna od prvih polaznica Vimaline obuke, bila je Odri Daun, sestra na neonatologiji, koja je vrlo brzo i sama se uverivši u moć masaže za bebe, postala najbliža Vimalina saradnica. Njih dve zajedno osnivaju prvu Asocijaciju za masažu beba ( IAIM – International Association Infant Massage ), Vimala objavljuje i svoju prvu knjigu i tako, sigurnim koracima, 1986.dolaze i do formiranja prve grupe instruktora za masažu beba. Pokreti i rutina IAIM masaže nastali su iscrpnim i detaljnim dugogodišnjim istraživanjima i prilagođavanjima, zasnivaju se na:

                          INDIJSKOJ MASAŽI

                          ŠVEDSKOJ MASAŽI

                          REFLEKSOLOGIJI

                          JOGA OSNOVAMA

Glavna misija IAIM tima na svetskom nivou jeste upravo podrška biološkom prirodnom povezivanju koje započinje u stomaku i prerasta u jedinstvenu i posebnu emocionalnu i fizičku vezu između roditelja i deteta.

Osim toga, masažom podstičemo pravilan psihomotorni razvoj bebe, razvoj krupne i fine motorike, ispravljanje kičme, pospešuje se brža i pravilna integracija primitivnih refleksa, utiče se na kontrolu mišića, tonus mišića, potpomaže se stimulacija hiper i hipotonusa mišića, pravilno držanje, smanjenje mogućnosti hoda na prstima ili sličnih motornih poteškoća. Masažom beba se oslobađa ubrzanog lučenja hormona stresa, reguliše se bebin san, utičemo na imuni sistem, krvotok i cirkulaciju, masaža oslobađa napetost  kod bolova u stomaku i grčeva, pri rastu zubića, rastu kostiju. Učimo bebu kroz odmarajući pokret kao jedan od pokreta u masaži kako da se opusti i oslobodi tenzije. Benefiti koje roditelji dobijaju su , pre svega, upoznavanje svoje bebe i njenih potreba, signala i znakova, samopouzdanje, oslobađanje od tenzije, jačanje veze sa svojom bebom, lučenje oksitocina, kao i jačanje same porodične strukture, s’obzirom na sve veću prisutnost i brojnost tata na našim obukama, koji, opet, kroz masažu, dobijaju priliku da nadomeste sve ono što je majkama biološki dato, kao što je trudnoća, porođaj i dojenje.

IAIM masaža je alat kojim gradite i izgrađujete elemente povezivanja i ljubavi sa svojom bebom, stimulišući, istovremeno i bebin rast i razvoj.

ONAJ KOJI MASIRA BEBU, JESTE ONAJ U KOJEG ĆE SE BEBA ZALJUBITI 🙂

 

Volela bih da zapamtite je svaki dan naše bebe jedinstven i neponovljiv, da je prva godina najvažnija u razvoju emotivnog i psihomotornog aspekta, da smo u tom periodu najpotrebniji bebi kako bi ona izrasla u sigurnu, voljenu, poštovanu i zadovoljnu osoba, koja će takve iste odnose dalje širiti i graditi oko sebe. Masaža je jedan od lakših i lepših puteva da to ostvarite, potvrđena od hiljade rodilji širom sveta.

 MASIRANA BEBA JE SREĆNA BEBA 🙂

 

Text by Jasenka Lazić

Photo of Nikola by www.mamastena.rs

Ukoliko želite da saznate u kojim mestima van Novog Sada i kada se održavaju obuke za roditelje IAIM masaže, kako obuka izgleda i na koji način možete da se prijavite, kontaktirajte nas.