Edukacije i savetovališta
za roditelje

Savetovanja i radionice za dojenje
Savetovanja i radionice o uvođenju čvrste hrane kod ishrana beba

Sertifikovana savetnica za dojenje vodi radionice o dojenju namenjene trudnicama i mamama koje interesuje ova tema. Na ovim radionicama ili tokom organizovane “Školice dojenja” moći ćete da se upoznate sa mitovima o dojenju i sa potencijalnim problemima i izazovima u dojenju i saznaćete kako da ih rešite. Tokom radionica biće dati i konkretni primeri kako da uspešno uspostavite laktaciju i započnete dojenje. Kako da stvorite zdrav odnos prema hrani kod dece u ranom periodu i da izbegnete najčešće greške? Kako početi i koje namirnice su najbolja prva hrana za bebu?

Dobićete odgovore na pitanja kako da imate dovoljno mleka za vašu bebu, kao i kako da odviknete bebu od veštačkog mleka i isključivo je dojite. Saznaćete i šta je uticalo na tako nizak procenat dojenih beba kod nas, zašto je dojenje mnogo više od hrane, koje su prednosti dojenja za majku, bebu ali našu okolinu. Ako su i neka od vaših pitanja koji činioci utiču na uspešno dojenje i kako vaš partner može da vas podrži u tome – odgovore potražite upravo na radionicama o dojenju koje se sprovode u prijatnoj i nežnoj atmosferi našeg Centra. Pored ovih, imaćete priliku da postavite pitanja oko svega što vas interesuje u vezi sa dojenjem. Takođe, na radionicama o uvođenju čvrste hrane saznajte zašto Svetska Zdravstvena Organizacija i Unicef savetuju uvođenje čvrste hrane tek oko šestog meseca bebinog života? Zašto je uvođenje čvrste hrane veliki korak za bebu i zbog čega je nutricionistička vrednost hrane u početku na drugom mestu? Naučićete mnogo zanimljivih informacija o uvođenju čvrste hrane, velikom događaju za bebu i celu porodicu.

“Školicu dojenja” i radionice i o uvođenju čvrste hrane kod ishrana beba, vodi Jasmina Lolin, sertifikovana savetnica za dojenje (CBS-Certified Breastfeeding Specialist)  Članica Međunarodne La leće lige, svetske organizacije koja se bavi podrskom mamama tokom dojenja. Jedna od pokretača i osnivača Udruženja i sajta Mati. “Školica dojenja” se realizuje formiranjem grupe prijavljivanjem, a takođe možete zakazati i individualne radionice i savetovanja.

Psihološka savetovanja za roditelje dece sa razvojnim poteškoćama

Sadržaj programa podrazumeva individualno savetovanje sa roditeljima dece sa razvojnim poteškoćama, smetnjama, problemima u ponašanju, učenju i pažnji. Savetovanja se realizuju i u obliku predavanja/radionica tematski koncipirana i usmerena na aktuelne poteškoće u roditeljskoj praksi.

Savetodavni rad uključuje rad sa roditeljima čiji su vaspitni stilovi neusklađeni ili nedosledni, a takođe i pomoć roditeljima da razviju potrebne veštine i način komunikacije kako bi se uspostavili skladniji odnosi sa detetom i socijalnim poljem i kako bi se razumele detetove razvojne i individualne potrebe. Uloga razvojnog psihologa u celovitom pristupu i podsticaju dečjeg razvoja je značajna, posebno kod dece sa razvojnim smetnjama, problemima u ponašanju, učenju, socijalnom i emotivnom disbalansu, a roditeljima je ponekad teško da ostanu dosledni bez odgovarajuće podrške. Zakažite svoj termin kod nas individualnog savetovanja i pratite psihološke radionice i predavanja koje realizujemo. Savetodavni rad sa decom i roditeljima, vodi razvojni psiholog sa iskustvom u praksi.

Edukacija za roditelje – IAIM masaža beba

Naučite zašto je dodir najvažnija interakcija sa bebom od prvog dana, kako i na koji način dodirom stimulišemo bebin razvoj i zašto su roditelji najmoćniji terapeuti za svoje dete? Najvažnija napomena kod IAIM masaže beba je da bebe masiraju isključivo roditelji/staratelji,dok instructor sve pokrete pokazuje na lutki. Ova masaža je lekovita, ali ne i terapeutska i zato je apsolutno bezbedna.IAIM masaža beba pospešuje interakciju, stimulaciju, oslobađanje i opuštanje.

Kroz edukaciju roditelji će naučiti kako dodirom da pospeše povezivanje i proces bondinga sa bebom, razviju osećaj sigurnosti i poverenja, kako bebu osloboditi grčeva, konstipacije, mišićne tenzije, bolova rasta i neprijatnosti pri rastu zubića. Masaža stimuliše koordinaciju i ravnotežu, razvoj mišića i rast, svest o sopstvenom telu, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, hormone i imuni system, krvotok i organe za varenje. U udobnoj, nežnoj i toploj atmosferi, priuštite i sebi i bebi nesvakidašnji ugođaj, promovisanjem ljubavi, dodira, poštovanja i povezivanja, kroz višednevnu edukaciju IAIM masaže beba kod nas. Kroz opuštanje i masažu, regulisaćete spavanje, mišićni tonus, emocionalna stanja kod bebe, stres i smirenost. IAIM masaža se primenjuje kod prevremeno rođenih beba, beba sa razvojnim smetnjama i beba urednog razvoja. Sa masažom može da se počne od prvog dana rođenja bebe. Edukaciju za roditelje vodi Jasenka Lazić, licencirani instruktor (CIMI) Međunarodne asocijacije za masažu beba. Edukacije se realizuju individualno ili grupno po formiranju grupe.

Sve informacije oko zakazivanja, upite oko termina programa, i detelje u vezi samih programa možete dobiti preko telefona 064 502 99 11 kao i preko email adrese czpn.jasenka@gmail.com.