BADEM OTVARA LIČNI NAGRADNI PUT

*ČORBA OD MLEVENIH BADEMA*

Smatra se da je badem vezan za legendu o ljubavi između prelepe devojke Felide i njenog voljenog Demofonta. Dok je on bio na putu devojka se od tuge pretvorila u uvelo drvo badema. Vrativši se sa putovanja Demofont je dugo očekivao i tugovao. Najzad su se bogovi smilovali i kad je od tuge obuhvatio uvelo drvo ono je oživelo, olistalo i počelo da otvara prelepe bele cvetove.

Nisam sigurna koliko bi Demofont bio zadovoljan da zna da plodove njegove drage ovoga puta mućkamo, ali sam sigurna u magijsku privlačnost toplog narandžastog, bajkovitog obroka za Njega, za Nas, za Nju. Zadovoljavanje svih čula je jedina istina da budemo uvek prisutni u Datom trenutku sa svesnošću Ovde i Sada. Ako kuvam, onda to radim sa stilom, u boji koja boji Dati trenutak u Sadašnjosti.

Kurkuma + šafran + sumak = NARANDŽASTO

Narandžasto = energija, toplina, egzotika, leto.

Sve što želim da privučem, sama stvaram. OK, možda su šafran I sumak velika egzotika za vas, ali, hey you, soulkitchen is the way we are, don’t you think so? ( sorry Barbra Streisand, ali The Way We Were i nije baš neko Prisustvo u Sadašnjosti…)

Dakle, AVAN sa tAVANa prašnjavog u ruke, prstići u mešavini egzotičnih začina, romantični film, Barbra u pozadini i samleveni bademi probudiće u vama Boginju sa Olimpa.

Glavnu ulogu u ovoj čorbici igra : BADEM. Mr. Badem ima “ono nešto” zbog čega je prošao audiciju za glavnu ulogu, a to je odgovornost za proizvodnju dopamina u našem telu. I sasvim je sigurno da mu sleduje Oskar.. dopamin je nazvan “nagradnom hemikalijom” , jer pruža EMOCIONALNO UZVIŠENJE.

Uz njega se osećamo prijatno uzbuđenim, energično, privlačno, strastveno, euforično.  ON aktivira naš “nagradni put”, kojim krećemo narandžastom stazom, vezani za Božanske mirise sumaka, iako smo na počektu puta sumnjali u njega.

Ovaj put se aktivira kada se uključite u aktivnosti koje omogućavaju vaš opstanak, ili nastavak vaših gena. Bilo da se radi o reproducibilnosti, ishrani, rizikovanju, postizanju ciljeva, ili uzimanju vode, sve ove aktivnosti vode ka porastu dopamina, a dopamin aktivira vaš nagradni put. Zato o dopaminu možemo misliti kao o „moram to imati“, šta god „to“ bilo. TO je signal „žudnje“.

Kažu : OD DOPAMINA POSTAJEŠ ZAVISTAN OD OSOBE KOJU VOLIŠ….Ne postajemo zavisne, mi stvaramo zavisnost, Ljubav, Opstanak, Hranu i Energiju koja zavisi od Sada i Ovde…To je “sve” što radimo…

Prijatno drage Boginje…

 

ČORBA OD MLEVENIH BADEMA

 

Potrebno:

5 do 6 kriški starijeg hleba

50gr izmiksanih sirovih badema

1l bujona od povrća

3 zrela paradajza

prstohvat šafrana, kurkume i sumaka*

himalajska so po potrebi

Priprema: Iskidati hleb na što sitnije komade i zajedno sa mlevenim bademima položiti na pleh obložen papirom za pečenje. Na kratko u zagrejanoj rerni ispržiti hleb i bademe dok ne promene boju, ali i ne zagore. Paradjz sitno iseckati, na vodi ga na vrlo kratko propržiti, dodati mu hleb i bademe, šafran, ostale začine i bujon i kuvati čorbu 15minuta. Služiti je toplu.

 

Napomene: *Sumak je arapski začin korišćen mnogo pre pronalaska limuna kao njegova zamena. Daje lepu crvenkasto-narandžastu boju jelima i osvežavajuću aromu. U nedostatku sumaka, u čorbu iscediti malo limuna.

 

Autor kuvara: Jasenka Lazić

Ilustrator: Aleksandar Bunčić