Blog

Šta zaista ADD/ADHD jeste,a šta nije?

Šta zaista ADD/ADHD jeste,a šta nije?

Šta je to ADD/ADHD? To su skraćenice za Attention Deficit Disorder/ Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Odnosno, deficit pažnje sa hiperaktivnošću ili bez hiperaktivnosti. Deca sa poremećajima pažnje uglavnom ispoljavaju tri osnovne karakteristike ponašanja: 1....

read more
Zašto baš Montesori vežbe svakodnevnog života?

Zašto baš Montesori vežbe svakodnevnog života?

Znamo da smo mi jedina vrsta koja može da izvede hvat palcem i kažiprstom. Kod deteta radnje šake vođene intelektom kreiraju povratnu spregu informacija: šaka prenosi mozgu, mozak vodi šaku na osnovu ove nove informacije, šaka otkriva dodatne informacije izvodeći ovo...

read more
Puzan

Puzan

Najviše ga je pogađalo to što su mu neprestano odmicali igračke, taman kada ih dohvati, prekrivali ih da bi ih on otkrivao, zveckali sa njima iza njegovih leđa da bi on morao da se okreće i vezivali kanape za igračke, da bi ih on dovlačio ka sebi. ’’Ako Zemljani ovako zamišljaju zabavu, onda nije ni čudo što su stalno namrgođeni’’, zaključio je Puzan.

read more
Čituljko

Čituljko

Otkrivajući nadalje svet u kojem se našao, upoznao je i stvari koje mu se sviđaju: šareni časopisi, reklamni bilbordi i plakati sa velikim slikama i, od svega najlepše, televizijske reklame. Ljudi iz televizora nisu ga gnjavili pitanjima, samo su ga zabavljali.

read more
Vidan

Vidan

Tu negde oko mog prvog rođendana, dok su mojim roditeljima čestitali, a mene ljubili, pojavila se ta, kako mama kaže, konvergencija oka i, nešto što se zove, opažanje dubine vidnog polja. Neki su i plakali dok su me grlili, možda od sreće a, možda, jer su već tada znali da moje oči ne rade baš najbolje. Sećam se da je na moru mama stalno govorila sestri: „Ne idi u velike dubine“. Ja to nisam razumeo jer sam jasno video morsku vodu, ali ne i njenu dubinu.

read more
Mazitua

Mazitua

Mazitua nije birao Svet u kojem se našao. Niko ga nije pitao gde želi (i da li želi) da ide, gde da se igra i raste, kako to želi da radi i sa kim? Niko ga nije pitao ni kako zamišlja taj Svet? Koje je boje? Kog mirisa? Koliko je velik? Šta sme tamo da se radi? Čega se igraju na tom Svetu? Kako kažu „volim te“? Kako se ljute? Da li se ljuljaju? Da li se ljuljaju i noću? Koliko je mekana trava tamo? Može li ta trava da se jede i kakvog je ukusa? Ovakva, i mnoga druga pitanja, trčkarala su po Mazituinoj glavi, poput miševa u klopci. Svet: jedna reč, četiri slova. To je bilo sve što je znao.

read more

Sve informacije oko zakazivanja, upite oko termina programa, i detelje u vezi samih programa možete dobiti preko telefona 064 502 99 11 kao i preko email adrese czpn.jasenka@gmail.com.