„Knjiga je vrt koji nosiš u džepu“, starokineska poslovica.

I ne samo to..Knjige su mesta na koja možemo da odemo, a da ta mesta ni ne postoje. Stvari koje zamišljamo, maštamo, smišljamo, sanjamo. Iz knjiga se uči da razumemo, slušamo, kažemo, razgovaramo, naslikamo, poželimo. Kao mala sam pisce uvek zamišljala kao čarobnjake koji sede negde daleko u malim, malim, pretrpanim sobičcima sa puuuuno knjiga i papira svuda naokolo. Sadila sam pasulje u desetine saksijica zbog Joce i čarobnog pasulja, gajila cveće, zbog najromantičnijih opisa vrtova po knjigama, zavolela zvuk vozova i sneg zbog ruskih klasika, plakala noćima zbog Bele grive i priče o jednom starcu i jednom moru…

Odrastala sam okružena knjigama..I dalje je tako..naučila sam da ne postoji loša knjiga i da svoje ne simpatije prema određenoj knjizi možemo da znamo da izrazimo, samo ako ih pročitamo još i još. Znaaam da se vremena menjaju i da tehnologija poprima mere koje više ne možemo ni da pretpostavimo i znam da današnja deca rastu više pod uticajem upravo toga,a manje pod mirisom prašnjavih knjiga. Ali isto tako i dalje verujem da su pisci čarobnjaci, koji imaju posebnu moć dopiranja do duše. A duša, posebno dečija nađe ono što je hrani.

U susret Sajmu knjiga, predstavljam vam svoj mali doprinos malim i velikim dušama…

  1. „ZEC PETAR – PIPNI I OSETI“
Izdavač je DATA STATUS

Zekan Petar nam je poznat već uveliko, a ovoga puta predstavljam kroz prvu od dve o njemu knjige. Taktilne knjige ili slikovnice uvek će dobiti moj glas. Deca na ovaj način mogu da se od najranijeg uzrasta povežu sa knjigom, da je zaista osete, pipnu, čupnu i ponovo joj se vrate..Dugovečnost ove knjige opravdana je kroz tvrdo koričene stranice, lika zeke Petra koji sa kojim se deca lako sprijateljuju, kao i kroz više segmenata prilagođenih različitim uzrastima i interesovanjima. Najmlađi se upoznaju sa bojama, teksturama, oblicima, a zatim su tu i životinje, brojevi, kao i svakodnevne aktivnosti zeca Petra..Ono što je mene dodatno privuklo, jeste mogućnost direktnog učenja i prideva, kao i rečenične konstrukcije, kroz očigledne primere „hrapavog zelenog lista“, „velikog žutog Sunca“, „mekanog plavog kaputića“…Kažem vam, vraćaće joj se i deca a i nešto stariji…

  • „ZEC PETAR-SLIKOVNA SKRIVALICA- ŠTA VIDIŠ,PETRE?“
Izdavač je DATA STATUS9

Zec Petar u avanturi za nešto starije i ozbiljnije od velikih 3 godine čak i više..U ovoj knjizi, Petru se priključuje još drugara, te nas kroz knjigu vodi devet likova, predstavljenih u različitim aktivnostima i situacijama, kao što su piknik, šuma, igranjac u dečjoj sobi ili spavanjac u spavaćoj sobi..Traženjem likova i otkrivanjem, pronalaženjem, deca podstiču sposobnost opažanja, razvijaju kratkotrajnu memoriju, vežbaju pažnju i koncentraciju, kao i delove kuće, nameštaja, šta sve čini jednu kuhinju kompletnom i šta nam je sve potrebno za izlet…Svakako sama knjiga nudi raznovrsne mogućnosti iščitavanja i igranja sa decom.

  • „100 PROZORČIĆA U KUĆI“
Izdavač je Laguna/mala laguna

Kada smo već kod knjiga skrivalica-otkrivalica, retko sam sretala ovako kompletne knjige ovog tipa, kao što je „100 prozorčića u kući“. Knjiga je tvrdih stranica, sjajnih, jasnih boja sa zaista 100 prozočića koji čekaju na otvaranje i otkrivanje šta se nalazi ispod svakog. Kao što naslov kaže, predstavljena je kuća i svaka prostorija u njoj, pa čak i bašta. U okviru svake prostorije, deca otkrivanjem prozora, saznaju šta se nalazi u kupatilu, dnevnoj sobi, kuhinji, ali i ono što je najzanimljivije, rešavaju zadatke uparivanjem slika, traženjem para datom predmetu, odgovaranjem na pitanja „Čemu služi …“, što je dodatni podsticaj razvoju kognitivnog mišljenja i logičnog razmišljanja. Za predškolce cela avantura je „zakomplikovana“ i zadacima „Koja se reč krije iza ovih slova“? Na kraju knjige, bonus lekcija o delovima tela i odeće. Veoma edukativna, zabavna, inspirativna i podsticajna knjiga, sa iznova i iznova otkrivanjem na koje sve načine može da nas zabavi.

  • „DOMAĆE ŽIVOTINJE“
Izdavač je JRJ

Knjigo-igračka za uzrast od jedne godine, pa naviše. Upoznavanje životinja i njihovog načina oglašavanja je jedna od prvih stvari koje dete već na uzrastu od godinu dana usvaja. Deca, posebno ovako mala, najlakše uče kroz očigledne i opipljive primere, a ako nemate farmu u svom dvorištu, onda je ova knjigo-igračka najbolje rešenje. Uz knjigu ide i komplet figurica domaćih životinja, koka Mila, prase Petko i ostali, koje je potrebno staviti na za to predviđeno mesto u knjizi. Veoma mi se dopalo što su same ilustracije životinja, a i figurice jasne, jednostavne, verno prikazane, prilagođene i najmlađem uzrastu, što je posebno naglašena onomatopeja, odnosno, oglašavanje svake od životinja i što su one same smeštene u ilustracijama njihovih staništa – obora, štale…Knjiga pored razvoja govora, podstiče i razvoj fine motorike povlačenjem prozorčića u kojem su životinje smeštene, kao i manipulisanjem njima kako bi se postavile u oblik koji im odgovara. Rekla bih slobodno da je ovo i knjiga i didaktičko sredstvo, kako za roditelje i igru, tako i za rad stručnjaka i terapeuta. Životinjice možete da koristite i nezavisno od same knjige u igri sa detetom. Svakako, veoma vredna i simpatična knjigo-igračka, dostojna prve biblioteke jedne bebe.

  • „FARMA“
Izdavač je Vulkančić

A kako posle učenja koja je koja životinja, nego prelaskom na farmu i proširivanjem znanja o svakoj životinji, stanovniku domaćinstva ili farme. Kao i prethodne, i ova knjiga ima tvrdo koričene strane,a takođe su i ilustracije precizne, jasne i dopadljive. Knjiga donosi sa sobom 70 prozorčića otkrivalica i čak 100 pitanja, kao stimulans za igru, razgovor sa detetom, razvoj govora, razmišljanja, mišljenja, povezivanja i zaključivanja. Mnooogo toga iz ove knjige se nauči kao recimo, kako izgleda put od mleka do sladoleda. Odakle dobijamo mleko, šta radi traktor, šta raste na njivama?…Neka su samo od 100 postavljenih tema za razmišljanje u okviru ove knjige. Starijima je prikazan izgled jedne njive kroz sva četiri doba, upoznavanjem sa plodovima svakog od njih, radovima na njivi, žetvom, sejanjem, branjem, skladištenjem i korišćenjem. U vreme kada o njivama i seoskim domaćinstvima uglavnom slušamo i sve manje prilike imamo da ih osetimo, tema ove knjige je izuzetno značajna. Deca rastu sa prodavnicama, marketima i upakovanim proizvodima, a kroz ovu knjigu imaju priliku da na zabavan način saznaju kako sve to stiže do nas i kako izgleda jedan život seoskog domaćinstva. Lično, ova knjiga je i mene samu zabavljala doka sam je listala, upoznavala, otkrivala i odgovarala na sva postavljena pitanja.

Iz iste serije su i naslovi: „Ljudsko telo“, „Dinosaurusi“ i „Džungla“.

  • „LOGOPEDSKE VEŽBE“
Izdavač je Enco book

Možda vam se učini da ovaj naslov malko štrči među ostalima, ali verujte mi da nije tako. Polako redom dolazimo i do nešto starijeg uzrasta, spremnih da uskoro postanu školarci. U praksi se sve češće sreću deca koja pojedine glasove ne artikulišu, odnosno, ne izgovaraju pravilno. Ponekad je za ispravljanje tih nepravilnosti potrebno samo malko stimulacije i vežbice i nije uvek neophodan svakodnevni odlazak kod logopeda, a ponekad deca koja i posećuju logopeda, žele i sama da vežbaju kod kuće sa roditeljima. A ponekad i nije sve to slučaj, nego jednostavno roditelji žele da kroz igru podstiču pravilan izgovor glasova kod svoje dece. Bilo kako bilo, ova džepna knbjižica je pravi saveznik u svim navedenim slučajevima. Dopada mi se što je upravo džepnih dimenzija i kao takva staje u svaku tašnu i torbu i može da se nosi gde god krenemo sa decom. Prekratiće dug put u vožnji ili čekanje u redu. Za svaki glas, pristupačnim rečnikom je objašnjen položaj govornog aparata, pa tako starije dete može i samo da vežba pred ogledalom. Takođe, pored reči koje određeni glas imaju na svom početku, u sredini ili kraju, za svaki glas su tu i rečenice, kao i na kraju prazne strane za upisivanje glasova koje je dete savladalo. Veliki, veliki plus je što sve to dete može i samo da radi i što olakšava i deci i roditeljima razumevanje tehnike izgovora i učenja pravilnog izgovora glasova.

  • „VESNA I CIPELA TESNA“
Izdavač je Laguna/mala laguna

Iskreno, mene je kod ove knjige prvo privukao naslov. Slatko sam se ismejala uočivši je u knjižari i nisam mogla a da je ne uzmem u ruke. Primamljiv i duhovit naslov je već dodatna ocena u startu za knjigu, koja je namenjena deci. Knjig „Vesna i cipela tesna“ je pesmarica autorke Nataše Labović, sa pesmama za razlikovanje i automatizaciju glasova. Nadovezujem se na prethodnu knjižicu i još jednom podvlačim važnost postojanja ovakvih knjiga, koje čine vidljivijim neke od problema kod dece, kao i rešavanje istih, a da to nisu ozbiljne, stručne i nerazumljive knjige. Druga zvezdica u nizu za ovu knjigu ide ideji da se pravilan izgovor glasova uvežbava kroz pesme. Poznato je da se uz pomoć rime, pesmica i pesama mnogo brže usvajaju nova znanja, kao i duže pamte. Poznato je i da je svakako mnogo interesantnije učiti kroz igru ( pesme ), nego suvoparnim ponavljanjem reči. I najveća zvezdica ide činjenici da ova knjiga nema publiku samo u deci koja neke glasove ne izgovaraju pravilno, nego u svakom detetu, jer je ovo prava ozbiljna pesmarica sa čak 50 pesama, kroz koje učimo o godišnjim dobima, o nedelji, o mačkama…Pesmice su dovoljno jasne i kratke za malu i dovoljno ozbiljne i inspirativne za veliku decu.Volim i uvek pozdravljam multifunkcionalne stvari.

  • „SLONČE KOJE JE ŽELELO DA SPAVA“
Izdavač je Vulkančić

Kada sam ovu knjigu upoznala, poželela sam da je poklonim svoj deci koju poznajem i ne poznajem. U mojoj ličnoj biblioteci zauzima posebno mesto, radosno prkoseći velikim enciklopedijama i ozbiljnim rečnicima. Najjednostavnije stvari su i najnežnije. Uspavanke sam uvek volela, kao i čitanje pred spavanje. Ova knjiga je sve navedeno. I više od toga. Autor knjige kaže da je ona nastala iz njegove želje da bude deo sna svakog deteta. Namenjena je čak i osmomesečnim bebama, kojima je mame čitaju pred san. Knjiga predstavlja slonicu Elenu koja se sprema na spavanje i sreće i druge likove, koji već dremaju, sanjaju ili samo što nisu zaspali. Na tom putu, Elena prolazi kroz tihi potok i  ide niz uspavane stepenice. Cela knjiga odiše toplinom, nežnošću, pospanim tonom, ušuškavanjem. Zaista. Dok je čitate, počinjete da se smeškate i opuštate. Sam autor u predgovoru i kaže:“ gde u tekstu u zagradi stoji napisano „zevanje“, bilo bi lepo da to i uradite“. Kroz tekst, autor se obraća detetu lično jasnim, kratkim rečenicama, koje možete čuti kako ih šapuće. Ilustracije su mirnih boja, plavičastog noćnog tona, koje smiruje i opušta. Aplauz uz sve navedeno za nameru autora da knjiga podstiče čitanje nekom drugom, a ne samom sebi. Još jedan pokazatelj koliko je i sama ideja iz koje je knjiga nastala nežna . Na kraju knjige su dodaci „Autorovi trikovi“ i „Faktor uspeha“, koji vam mogu pomoći u procesu uspavljivanja deteta, a u okviru teksta su i ideje za samouspavljivanje, koje neko starije dete može i samo da čita. Jedna divna, divna uspavanka za pored svakog krevetića.

Iz iste serije je i knjiga „Zeka koji je strašno želeo da zaspi“.

  • „MNOGO TE VOLIM“
Izdavač je Vulkančić

Na kraju dana, nakon svega i svakog, ovo je rečenica koju želimo da kažemo nekom i da nama neko kaže. U ovoj knjizi, čitajući o porodici zeka, uviđamo da postoji bezbroj sitnica koje volimo kod svojih najdražih. Verovatno, mi kao odrasli to znamo i bez ove knjige, ali edukativna i vredna strana nje je ta da podstiče razvijanje emocionalne inteligencije kod dece. Uz nju, deca dobijaju neke od primera kako izraziti i najpre sebi, a onda i drugome, definisati zašto sve volimo nekoga. Sa druge strane, verujem da često čujemo od dece simpatičnosti zašto vole mamu i tatu, a nešto ređe se od strane roditelja ono „Volim te“ upućeno detetu, nastavi sa „zato što…“. Lepo je reći detetu zašto ga sve volimo jer na taj način ono jača samopouzdanje, karakter, poverenje prema sebi i vama i otkriva o sebi nešto što možda do tada nije ni znalo. Isto tako, dete na taj način stiče svest šta je to što ono čini a vas usrećuje. Ova knjiga jača upravo sve ove veze i snage jednog odnosa roditelj-dete.

Iz iste serije su i knjige „Mnogo te volim,mama“ i „Mnogo te volim,tata“.

  • „MALI PRINC“
Izdavač je Vulkan

Verujem da sve što bih rekla o ovoj knjizi, vi već znate. Knjiga koja se oseća. Knjiga koju zaslužuje svako dete i svaka biblioteka. Klasik sa velikim K. Knjiga sa velikim K. Danas postoji nekoliko različitih izdanja i formata ove knjige, sa originalnim ili ne ilustracijama, na latinici i na ćirilici. Što se mene tiče, ja bih ih imala sve. Ponovnim čitanjem ove knjige po ko zna koji put, osećam da mi srce raste. Voleti. Neka ovom „mantrom“ završimo priču o knjigama.

Voleti.Uživajte u čitanjcu.

Jasenka Lazić